Korisnik: Gost       prijava            
 

moj izbor, moja odluka


naslovna    Novi izračun    metoda izračuna    linkovi   

Primjer: Stranački izbori - Parlamentarni izbori

Primjer odabira stranke za koju glasati primjenom AHP metode        "Izbori su nam pred vratima. Izborna kampanja već je i započela raznim prepucavanjima izmedju čelnika stranaka. Za koga glasati? Možda bi pitanje trebalo biti prije komu vjerovati.Svi će oni obećavati brda i doline, govoriti o povijesti kad će im to ići u prilog,  vaditi jedni drugima rečenice iz konteksta i obrušavati se optužbama. Koliko sam primjetila svi se većinom zalažu za ulazak u EU. Ok, zakone ćemo vjerojatno imati europske jednog dana, neke imamo i danas, no, ne provode se.Ne znam bi li uopće išla na izbore, a opet, ako ne glasam, na neki način pustila sam da odlući većina, ali ona koja je izašla na izbore.

Kako odlučiti? Jedna mi je bolje po jednom kriteriju, a druga po drugom.

Za  odabir stranke za koju bih glasala pokušat ću svoje kriterije i preferencije proanalizirati pomoću AHP metode.Od mnogih kriterija, kao što su: sposobnost, stručnost, poštenje, ekonomski program, pravednost, socijalna osjetljivost, nepotkupljivost, bahatost, rezultati dosadašnjeg rada, ekološka svijest...itd, odlučila sam se za nekoliko meni bitnih.

Stručnost i sposobnost – onako kako ja vidim tu stranku, njene ljude i rezultate koje imaju iza sebe u i izvan politike.

Poštenje i odgovornost – pod tim kriterijem mislim na nepotkupljivost, povijest afera njenih članova i način kako su se odnosili prema neodgovornim potezima i štetnim posljedicama njihovih poteza. Zatim, odnos njihovih obećanja i realizacije.

Politički program – tu mislim na ono za što se zalažu i koliko je to u skladu s mojim osobnim načelima.
Kako se misle ili se već odnose prema nekim svjetskim politickim pitanjima, pitanja vezana za susjedne zemlje i unutarnja politika.

Socijalna osjetljivost posredno me se dotiće politika države prema braniteljima, umirovljenicima, bolesnima, roditeljima s djecom, te mi je stoga to bitan kriterij.Isto tako i uvođenje novih poreza, olakšica i socijalna davanja. Jednostavno , kako to utjeće na moje bližnje i mene.

Od mnogih stranaka razmotrit ću uži izbor između tri stranke za koje vjerujem da su bliske mojim stajalištima i preferencijama.

Stranka A    Stranka B    Stranka C

To sad mogu to prikazati shematskim prikazom.


Treba naglasiti da su to moji kriteriji i moj uži izbor stranaka.Naravno, da će svaki glasač imati svoje kriteriji na osnovu kojih se može odlučiti za koju stranku glasati. Ova metoda pomogla bi pri odluci onima koji se dvoume između nekoliko stranaka ili kao ja imaju trilemu.

Krećem s web AHP aplikacijom.

Unosim naslov svog izbora, jer namjeravam isti pohraniti, pošto sam se već registrirala na stranicama, a po naslovu ću znati na što mi se moj izbor odnosi, jer ovom se metodom mogu poslužiti i pri odlučivanju nekih drugih stvari.


Nastavljam sa sljedećim korakom unosa preferencija među kriterijima.

Mišem jednostavno prelazim vrijednosti inteziteta skale, čije su vrijednosti opisane u objašnjenjima metode, i klikom označavam svoju preferenciju. Nakon unosa preferencija kriterija, nastavljam s unosom preferencija stranaka po svakom od kriterija.Nakon svih  unosa, dobivam rezultat koji se iskazuje na osnovu svih mojih unešenih preferencija.
Dobivam optimalni izbor, ali i vrijednosti u odnosu na ostale alternative, kao i vrijednosti kriterija koji su imali najveći i najmanji utjecaj.

Mogu proanalizirati koje su stranke u kojem segmentu bile najbolje.
Istina, za to mi ne treba neka matematika, no zanimljivo je vidjeti koliko su mi bile dominantnije u odnosu na ostale.

Svjesna sam da odluku trebam donijeti sama, no ova metoda uvelike mi je ukazala na vlastite preferencije i izbor koji po tome ispada. Vrlo jednostavno mogu ponovo proći njome i eventualno korigirati svoja stajališta. Kod ovako bitnih odluka, ne želim da analiza ovom metodom prođe olako mimo mene. :-)
Probajte i vi."


knjižnica izračuna

primjeri

o stranicama    kontakt    Uvjeti korištenja
© copyright 2007. MojIzborMojaOdluka.Net. Sva prava pridržana.
Init Grupa d.o.o.

beta verzija